lauantai 15. huhtikuuta 2017

Sauna vol. 1

Se tapahtui taas. Ostettiin kiuas varastoon, IKI-kiuas. No tällä kertaa kevätmessuille mennessä olikin tarkoitus käydä tunnustelemassa tarjouksia kyseisen valmistajan osastolta, ja nyt se kiuas kyllä tullaan lopulta asentamaankin meidän saunaan. Itse messuilla ei kauppa käynyt. Toiveissa oli että esittelymallina olisi juuri meidän himoitsema Kivi-IKI T600 kiuaspiipulla. Viime kerralla näyttelykiuas kannettiin kivineen kotiin, mutta nyt odotettiin että myyjä laskee reilun tarjouksen myöhemmin. Ja näinhän hän teki. Nyt on kiuas ja piippu kaikkine läpivienteineen ja asennustarvikkeineen valmiina ennen kuin saunan seinätkään on pystyssä.

Kiukaan ja piipun valinnassa piti olla tarkkana, että ei tule ostettua yhdistelmää joka ei sovi yhteen, tai että ne eivät vain täytä laatuvaatimuksia. Vastaava mestarimmekin pyysi hyväksyttämään valinnat hänellä ennen kuin ostoksia tehdään. Harkkohormin kanssa palokaasujen lämpötilat eivät ole ongelma, mutta valmispiippuja löytyy monenlaisia. Suojaseinämät kiukaan ympärille suunnittelemalla sai myös pisteitä rakennusvalvonnasta, ja lisäähän se turvallisuutta saunassa liikuttaessakin, ja pienentää myös suojaetäisyyksiä.

kuva
Saunaan tullaan muutenkin panostamaan uudessa talossa, ja eihän se parempaa voisi ollakaan kuin aito puusauna erillisessä rakennuksessa pihan perällä. Saunasta pääsee kätevästi terassille joka lopulta laajennetaan tarpeeksi isoksi että sinne mahtuu toinen hieman nopeammin lämpenevä rentouttaja eli ulkoporeallas. Kiuas on näyttävä, ja ison luukun läpi leimuavat liekit valaisevat varmasti tunnelmallisesti koko pesuhuoneen ja saunan pukuhuoneen. Ideana olisi että puiden täydennystarpeen näkisi avoterassille, ja jopa talon lasikuistillekin asti kun linja on suora lasisten ovien läpi. Näin sen olen ainakin visioinut. Saunaan valoisuutta ja tiloihin avaruuden illuusiota tuo saunan puolilasiseinät.

Saunan valaistus hoidetaan kuiduilla, jotka todennäköisesti asennetaan ylälauteiden selkänojista ylös osoittamaan, sekä ylälauteen alta alaspäin valaisemaan. Lauteita ja laudemallia ei ole vielä valittu. Vain se on selvää, että väritys tulee olemaan musta ja hämyinen. Pesuhuoneeseen saa eri valaistusasetuksia, kirkkaammista LED-spoteista tunnelmallisempaan epäsuoraan valoon LED-nauhojen kautta, jotka sijaitsevat suihkujen takana katossa. Mitään hälinöitä saunalle ei kaivata kaiuttimineen tai telkkareineen, mutta saunajuomille pitäisi joku ratkaisu saada pukutilaan. Sähköjä siellä on varauksina tarpeeksi.


Naapureiden ystävällisellä suostumuksella saatiin ylipäänsä tämä erillinen sauna jotenkin järkevästi sijoitettua. Se on metri rajasta, ja rauhoittaa mukavasti molempien piha-alueita. Saunamatka on tosiaan lyhyehkö, n. 9 metriä, mutta mukavuuden vuoksi saunan pukuhuoneen yhteyteen mahdutettiin pieni wc. Mökkitunnelmaa ja tässä hankkeessa harvinaista kustannussäästöä saadaan paneloimalla suurin osa seinistä pukuhuoneessa ja wc:ssä. Laattavalinnoista sitten myöhemmin kun ollaan ne käyty lyömässä lukkoon Laattapisteellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti