keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Maatöiden kilpailutus - urakkaa vai tuntityötä

Maatyöt ja niiden tekijä on yksi projektin keskeisimmistä osa-alueista, mutta sen valinta jäi meillä aivan viime tippaan. Odoteltiin ehkä turhankin pitkään että saataisiin perustussuunnittelusta konkreettisia tuotoksia tarjouspyyntöjen tueksi. Maatöiden teettäminen urakkana vs. yksikkö/tuntihintaisena on kiihkeä keskustelunaihe muissakin rakennusblogeissa ja Facebookin Raksakimppa-ryhmässä, johon muuten älysin liittyä vasta tässä vaiheessa kun suurin osa valinnoista yhteistyökumppaneiden suhteen oli jo tehty. En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta melkein kaikki valitsemistamme avainhenkilöistä ja yrityksistä olivat myös raksakimppalaisten gallupeissa parhaat arviot saaneita, ja sehän luo uskoa tulevaan :)


Itse päädyimme teettämään maatyöt yksikköhintaisina, mutta pyysin myös vertailukohdaksi yhden tarjouksen urakkana. Jotain kertoo varovaisesta budjetoinnistamme (itse olisin hieman rohkeamminkin arvioinut, mutta näissä kyllä kannattaa kokenutta vastaavaa kuunnella) että tuo urakkatarjouskin (sisältäen kaikki työt ja tarvikkeet) oli alle budjetoidun. Tarjoukset pyydettiin lopulta Kaivuripalvelu Isomäeltä, Moiskilta, M&R Vaulamolta ja Vihdin PR-Rakennuksesta. Myöhäinen aktivoituminen ja sesonkiaika rajasi pois Maarakennus Elgin, jolta tarjous olisi ehdottomasti myös pyydetty, mutta heillä kalenteri oli jo täynnä. Muutenkin näiden isompien hommien tarjouspyynnöissä olen hyväksi toimintatavaksi havainnut että ottaa ensin sen ajan että soittaa firmaan, ja tiedustelee kiinnostusta, ja vasta sitten lähettää sähköpostia. Ei jää niin helposti asiat ilmaan ja epäselviksi. Tästäkin huolimatta varmaan kiireiden vuoksi Vaulamolta ei ikinä tarjousta saatu, ei urakkana eikä tuntihinnalla. Lopullinen valinta oli melko helppo, kun päätös siitä että riskivaroja ei urakoitsijalle makseta kokonaisurakan muodossa, vaan mennään yksikköhinnoittelulla, oli tehty. Varsinaisissa yksikköhinnoissa erot tarjoajien välillä olivat häviävän pieniä.


Isomäki saatiin tähän kiinnitettyä vaikka ilmeisesti tiukkaa teki aikataulun sovituksessa. Ei varmasti haitannut että on hyviä tuttuja meidän vastaavan, joka muuten toimii meillä myös ulkopuolisten töiden kvv-vastaavana, kanssa. Kukas nyt ei hommia haluisi hyvien ja asiallisten tuttujen kanssa tehdä. Maanrakennusvaiheessa pitää tehdä monenlaista tarvikehankintaa, ja hyviä vinkkejä sain alaa hyvin tuntevalta tuttavaltani jolla itsellä sama vaihe projektissa takana viime kesänä. Hänellä sama urakoitsija, mutta kilpailutti ko. tarvikkeet useammalla toimijalla, ja liputti Meltexin puolesta. Mutta itse kun en tilauskokonaisuutta edes hahmota, niin Jarin ehdotuksesta avattiin tili Klaukkalan K-Rautaan, ja hän haki aina tarpeen mukaan tavaraa ennalta sovitun alennushinnaston mukaisesti tontille, jossa ei ylimääräistä tilaa varastoinnille tosiaan ole. Meille erittäin toimiva ratkaisu, ja hintoja jälkikäteen verratessa ei myöskään kallista vaivattomuutta tuo ollut.


Vaikka kokemusta ei onneksi huonosta maaurakoitsijasta vertailukohdaksi ole, niin täytyy kyllä hehkuttaa Jarin meininkiä joka suhteessa. Työt alkavat viimeistään seiskalta, jolloin on jo sovitusti putket, kaivot ym. muut tarvikkeet rautakaupasta haettu, turhilla (tuumaus)tauoilla ei aikaa projektia tarkkaan seuraavan naapurin rouvan mukaan vietetä, kaikki logistiikka on viimeisen päälle mietitty maanajoineen, ja kun aikaa autojen välillä on kaivurin hytissä istua niin sekin käytetään meidän suunnitelmien läpi käymiseen, joista kokeneena kettuna hän löysikin pari korjattavaa asiaa. Vahva suositus Isomäelle siis. Kun tätä kirjoitan niin isoin työ onkin jo tehty ja maanrakentaja palaa tontille vain tekemään täytöt sekä patolevyjen asennukset joista myös sovittiin, kun ei tuo rakennushomma omaa ydinosaamista ole... Toisessa postauksessa sitten lisää itse maatöistä ja niiden etenemisestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti